Biologisch en onconventioneel – The Hindu


Gebogen deuren en ramen, eivormige ingangen en ventilatieopeningen, stenen pilaren in de woonkamer … Het woonproject van architect Jaisim Krishna Rao Banni is een knaller

Gebogen deuren en ramen, eivormige in- en ventilatieopeningen, stenen pilaren in de woonkamer… Het woonproject Banni van architect Jaisim Krishna Rao is een blikvanger

Als het gaat om out-of-the-box denken en het bedenken van vormen die de conventionele definitie tarten, is architect Prof. Jaisim Krishna Rao van Jaisim Fountainhead zeker valt op om zijn stempel te drukken. Zijn woonproject, Banni, getuigt van zijn onvoorspelbare denkproces en ontwerpneigingen. Gebouwd om te resoneren met de context, beslaat de residentie van 5.100 vierkante meter drie niveaus, de structurele vorm vrij stromend, ondefinieerbaar om visueel te verbinden, zowel binnen als buiten.

De materialen, lokaal ingekocht, integreren de unieke ondefinieerbare structurele vorm verder in het bestaande landschap. De site, gelegen in een groot landbouwgebied, biedt een prachtig uitzicht op verre heuvels, verfrissende greens met matige golvingen in de topografie die de lay-out van de ruimtes nog meer interesseren. Terwijl de structuur zich afstemt op de golvende site en resoneert met de context, zijn de interieurs ontworpen om de functionele behoeften van een gevarieerde leeftijdsgroep te vergemakkelijken.

Conventioniteit in twijfel trekken

Interessant is dat de woning de fundamentele vraag oproept waarom een ​​ontwerp conventionele normen moet volgen. Muren eindigen bijvoorbeeld niet op een conventioneel geaccepteerd punt. Evenzo spreidt het dak zich uit om aan de andere kant een muur te worden. Ramen en deuren trotseren de conventioneel geaccepteerde vormen, zelfs de aanwezigheid van luiken om te beschermen tegen het weer wordt in twijfel getrokken.

Slim ontwerp: het dak zakt naar beneden en wordt een poreuze wand voor de bibliotheek.

Slim ontwerp: het dak zakt naar beneden en wordt een poreuze wand voor de bibliotheek.

Deuren en ramen zijn dus niet lineair maar gebogen, de eivormige ingangen en ventilatieopeningen herdefiniëren het concept van toegang en ventilatie. De verzonken ramen vertonen een afwezigheid van luiken met alleen een dubbel gaas en muren die afschermen tegen het weer. Evenzo prevaleren luiken voor deuren alleen waar privacy en veiligheid worden gevraagd. De op maat gemaakte sloten en scharnieren vallen eveneens op door hun unieke design dat niet conform is.

Vrij stromend en ondefinieerbaar

Gezien de grootte van de site had de structuur gepland kunnen worden om horizontaal te verspreiden. Toch koos Jaisim ervoor om het over meerdere niveaus te verspreiden, waarbij elk niveau visueel verbonden was via de centrale, door de hemel verlichte binnenplaats. Interessant is dat de uitgestrekte woning slechts twee slaapkamers herbergt, terwijl de rest van de ruimtes is ontworpen om openbaar te zijn, maar toch onderling verbonden.

De structuur begint onder het maaiveld met een vrij stromende woonkamer, eetkamer en keuken, gecombineerd met een groot waterlichaam dat dienst doet als ontvanger voor regenwater dat van het dak van de woning afvloeit. De aanwezigheid van water en de grote ventilatieopeningen zorgen ervoor dat het interieur op natuurlijke wijze wordt gekoeld, waarbij de warme lucht via de centrale binnenplaats naar buiten stroomt. Een groot verzamelgebied sluit aan op dit openbare deel van de woning, waardoor er voldoende ruimte is voor entertainment. Vier stenen pilaren markeren het woongedeelte, de rotsen zijn afkomstig van de site. Wat opvalt in deze constructieve vorm is dat de MS-buizen die in deze pilaren zijn aangebracht, het dak niet ondersteunen maar er doorheen steken.

“De stenen pilaren en de MS-buizen hebben de overhand om de zwevende bibliotheek te ondersteunen met over de dubbele hoogte woonruimte”, legt architect Shruti Vedavyas uit die samen met Jaisim aan het ontwerp werkte. “De vloer van de bibliotheek is MS en hout. Het MS-dak van de bibliotheek stroomt organisch naar beneden om de grond te raken om een ​​geperforeerde muur voor het bibliotheekgebied te vormen, waardoor een naadloze binnen-buitenverbinding voor de bibliotheek ontstaat”, voegt Shruti toe, die de artistieke, ondefinieerbare structurele vorm van het dak uitlegt dat voortgaat muur worden.

Waterdichting

De ingelijste, dragende structuur is gebouwd met lokaal beschikbare verbrande stenen en geplaatst op een groot PCC-bed zonder conventionele fundering. “De laag PCC, geflankeerd door kanaalbekledingen, maakt de voetafdruk van het gebouw waterdicht. De kanaalvoeringen beginnen vanaf de onderkant van de constructie en gaan omhoog naar het maaiveld en daarboven. Dit zorgt ervoor dat de eventuele kwel het water langs de kanaalvoeringen zal laten stromen en op grondniveau naar buiten kan stromen zonder de structuur te doordringen”, legt Shruti uit.

Uitdagingen gesteld

Wanneer de structuur volledig vrij stroomt met een organische vorm van het dak die wordt geleverd met een dubbele curve, wordt de centrering van het gebouw een uitdaging, benadrukt Shruti. “Het dak begint aan de ene kant iets boven het maaiveld en loopt aan de andere kant op tot bijna twee verdiepingen. Dit betekende dat de gebruikte wapening gebogen en op die hoogte moest worden gelegd om in overeenstemming te zijn met het ontwerp. Dit zorgde voor een aanzienlijke uitvoeringsuitdaging.”

Thermisch comfort

Terwijl het MS-dak de organische vorm naar een deel van de structuur brengt, wordt het vlakke gedeelte van het gebouw geleverd met een betonnen dak met vulplaten met op maat gemaakte kleipotten en klei-openingen die zijn geplaatst om als heteluchtopeningen te dienen. Samen met deze heteluchtopeningen smelt de centrale binnenplaats samen in een warmte-extractor die warme lucht naar buiten zuigt om het interieur het hele jaar door op natuurlijke wijze koel te houden. Dit samen met de strategische plaatsing van het waterlichaam zorgt ervoor dat de interne omgevingstemperatuur met verschillende inkepingen daalt.

Interessant is dat de aanwezigheid van ventilatieopeningen van klei, naast het bieden van thermisch comfort, ook een artistiek lichtspel in het interieur creëert terwijl de zon door de dag beweegt. Het gefabriceerde dak boven de binnenplaats wordt ook geleverd met een bepaald niveau van massa om het binnendringen van warmte te verminderen, omdat te veel infusie van zonlicht het interieur onaangenaam warm kan maken. “De gemaskeerde openingen van het dak laten een glimp van de lucht toe in plaats van een totale uitgestrektheid.”

Naast de onconventionele structurele vorm, onthullen de interieurs een herhaling van traditionele woningen van Karnataka, gevloerd zoals ze zijn in natuursteen van Jaisalmer, Kota, Chappadi, samen met rode oxide en houten planken. Verder zijn er ingebouwde stoelen van steen, cement en hout in de woonruimtes, met slaapkamers die vergelijkbare neigingen vertonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *