Drie technische stappen om te doen voordat je sterft


Ik weet het – het is een grimmig onderwerp. Maar in het digitale tijdperk van vandaag moeten we plannen voor wat er gebeurt met al onze online accounts, gegevens, notities, foto’s, video’s, websites, afspeellijsten, blogs en abonnementen als we er niet meer zijn.

Over abonnementen gesproken, meer gezinnen laten streamingdiensten vallen. Het geld is krap, en u kunt overwegen degene die u het minst gebruikt op te zeggen. Tik of klik hier voor bewezen manieren om uw streaming-, kabel- en internetrekeningen te verlagen.

Ik heb het niet alleen over zakelijke documenten of belastingformulieren aan de gegevenskant. Iedereen zou een plan moeten hebben om hun kostbare foto’s en video’s te beschermen. Ik hoor van te veel mensen op mijn nationale radioshow die alles hebben verloren.

Neem nu deze stappen om ervoor te zorgen dat uw rekeningen na uw overlijden in de juiste handen zijn.

Uw Apple-account

Apple’s Legacy Contact debuteerde eindelijk met iOS 15.2 als een veilige optie om iemand toegang te geven tot gegevens die zijn opgeslagen in je Apple-account nadat je sterft. Dit omvat foto’s, berichten, notities, bestanden, apps en apparaatback-ups.

Sommige gegevens, zoals films, muziek, boeken of abonnementen die u hebt gekocht met uw Apple ID en gegevens die zijn opgeslagen in Keychain (betalingsgegevens en wachtwoorden), zijn niet toegankelijk voor een oude contactpersoon.

U kunt meer dan één oude contactpersoon toevoegen en ze hebben allemaal toegang tot het account om beslissingen te nemen. De persoon moet 13 jaar of ouder zijn en ontvangt een toegangssleutel wanneer u deze aanwijst als uw Legacy Contact.

Frankfurt, Duitsland, maart 2017: Apple-logo op een Apple Store.  Apple is het multinationale technologiebedrijf met het hoofdkantoor in Cupertino, Californië en verkoopt consumentenelektronica.
Apple’s Legacy Contact debuteerde eindelijk met iOS 15.2.
Shutterstock

Zo stelt u het in op uw iPhone:

  • Open Instellingen en tik op je naam.
  • Ga naar Wachtwoord en beveiliging > Verouderd contact.
  • Tik Oude contactpersoon toevoegen. Mogelijk moet u Face ID, Touch ID of uw toegangscode gebruiken om te verifiëren.
  • Als je deel uitmaakt van een Delen met gezin-groep, kun je een groepslid kiezen. Of je kunt tikken op Kies iemand anders om iemand uit uw contacten toe te voegen.
  • Selecteer de persoon uit uw contacten. Tik Doorgaan.
  • U wordt gevraagd hoe u uw toegangssleutel wilt delen. Selecteer Toegangssleutel afdrukken of Toegangssleutel verzenden.
  • Als u ervoor kiest om de sleutel digitaal te verzenden, maakt Apple een bericht om uw contactpersoon te laten weten dat u deze heeft toegevoegd als uw oude contactpersoon. Tik Versturen.

Wil je voorbereid zijn? Mis dit niet Tech How-to: Waarschuw uw dierbaren automatisch in een noodgeval.

BANGKOK, THAILAND - 18 maart 2018: Facebook social media app-logo op inloggen, aanmeldingsregistratiepagina op het scherm van de mobiele app op iphone X (10) in de hand van de persoon bezig met e-commerce shopping business
Op Facebook kun je een oud contact een naam geven.
Shutterstock

Doe hetzelfde voor Facebook

  • Op Facebook kun je een oude contactpersoon een naam geven die berichten kan schrijven, je profielfoto kan bijwerken en een kopie kan krijgen van alles wat je op Facebook hebt gedaan nadat je bent geslaagd.
  • Op desktop: wanneer u bent aangemeld bij Facebook, gaat u naar Instellingen en privacy > Instellingen en zoek naar Herdenkingsinstellingen.

Op mobiel: Selecteer de drieregelig menu optie rechtsonder. Scroll naar beneden naar Instellingen en privacy. Tik om dat te openen en selecteer vervolgens Instellingen. Selecteer in het menu Account bovenaan het volgende scherm Persoonlijke en accountgegevens > Accounteigendom en -beheer. Je ziet de instellingen voor herdenken. Klik om uw oude contactpersoon te selecteren en uw contactpersoon op de hoogte te stellen dat ze nu in die rol zitten.

Zodra u uw oude contactpersonen hebt ingesteld, gaat u naar de instellingen voor herdenken. Je kunt beslissen of de persoon die je hebt gekozen een kopie kan downloaden van wat je in je feed hebt gedeeld, inclusief berichten, foto’s, video’s en profielinformatie.

Eén keer per jaar ontvangt u een herinnering van de door u gekozen persoon als uw legaatcontact. Als u zeker weet dat uw persoon niet zal veranderen of dat u eraan denkt om deze indien nodig te wijzigen, kunt u klikken op ‘jaarlijkse herinneringen stopzetten’ in het gedeelte Jaarlijkse herinnering.

Als u uw account liever wilt laten verwijderen nadat u bent overleden, gaat u naar de pagina Instellingen voor herdenkingsinstellingen en scrolt u omlaag. Rechts boven de knop Sluiten is er een optie waarop u kunt klikken en die zegt: “Verzoek om uw account te verwijderen nadat u bent overleden.”

Heb je geen kopie van alle foto’s en video’s die je naar Facebook hebt geüpload? Hier leest u hoe u ze kunt krijgen.

19 augustus 2018 Mountain View / CA / Usa - Google-logo op een van de gebouwen in Googleplex, de hoofdcampus van het bedrijf in Silicon Valley
Google verwijdert standaard automatisch accountrecords na 18 maanden.
Shutterstock

Wis automatisch uw zoekgeschiedenis en locatiegegevens

Laten we ons concentreren op het beschermen van uw privacy, zelfs als u er niet meer bent als het om Google gaat. Je hebt waarschijnlijk een paar dingen in je zoek-, kijk- en locatiegeschiedenis die je liever privé wilt houden. Iedereen met toegang tot uw account ziet alleen wat u wilt dat ze zien door automatisch verwijderen in te stellen.

Google verwijdert standaard automatisch accountrecords na 18 maanden. Als je dat venster wilt inkorten, kan dat in een paar stappen.

  • Ga naar je Google Activiteitsknoppen en log in met uw Google-account.
  • Onder Web- en app-activiteit ziet u Automatisch verwijderen. Zorg ervoor dat dit is gedraaid Op.
  • Klik op de pijl om het gewenste tijdsbestek te kiezen: 3 maanden, 18 maanden of 36 maanden.

U kunt meer stappen ondernemen, waaronder het maken van een digitale checklist die fungeert als een overzicht van al uw accounts, wachtwoorden en online activa. Tik of klik hier voor stappen om uw eigen te maken en te delen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.