Ironman World Championship 2022: Chennai-atleet schrijft geschiedenis


Raghul Sankaranarayanan, India’s snelste Ironman, is nu de eerste atleet uit het land die zich via ranglijsten kwalificeert voor de Ironman Wereldkampioenschappen

Raghul Sankaranarayanan, India’s snelste Ironman, is nu de eerste atleet uit het land die zich via ranglijsten kwalificeert voor de Ironman Wereldkampioenschappen

Het was een koude, regenachtige ochtend in april in Port Elizabeth, Zuid-Afrika, waar 800 deelnemers wachtten tot de Ironman-race zou beginnen. De start van de race werd uitgesteld en het zwemgedeelte van de race werd afgelast vanwege het slechte weer en de zeetemperatuur, die was gedaald tot 16 graden Celsius. De wedstrijd werd nu ingekort tot 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen.

Raghul Sankaranarayanan, India’s snelste Ironman-triatleet, was een van de slechts acht Indiërs die deelnamen.

Elke Ironman is een strijd tussen lichaam en geest. De fysieke en mentale belasting van het lichaam tijdens 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen is brutaal.

De pandemie maakte deze race echter extra uitdagend voor Raghul. “Door de strikte lockdown hebben we bijna geen training gehad, behalve indoor cycling… In mei 2021 werd ik besmet met de Delta-variant van het Covid-19-virus en alle jaren van training en fitness die ik had opgebouwd, gingen verloren. ”

Hij nam twee weken vrij na herstel en ik begon weer te trainen. “Ik herinner me dat ik op mijn indoorfiets zat en ongeveer 50 tot 65% van mijn gebruikelijke vermogen deed toen mijn hartslag het plafond bereikte. Ik was geschokt toen ik de impact zag die covid had op mijn algemene gezondheid en mijn cardiovasculaire systeem. Ik had ongeveer 5,5 kg spiermassa verloren.”

Het Zuid-Afrikaanse ras staat duidelijk in Raghuls geest gegrift. Hij herinnert zich: ‘Ik trilde van de kou en was niet klaar om te beginnen. Na 20 minuten aarzelen, controleerde ik buiten de tent om geen van de andere atleten te zien. Ik pakte mijn fiets en begon… De eerste kilometers zag ik geen van de andere atleten, maar na een paar kilometer begon ik ze in te halen.”

Zijn late start deed er uiteindelijk niet toe, want hij slaagde erin een prestatie te leveren die geen enkele Indiër eerder had gedaan.

De atleet slaagde erin een prestatie te leveren die geen enkele Indiër eerder had

De atleet slaagde erin een prestatie te leveren die geen enkele Indiër eerder had | Fotocredit: speciale regeling

Voor de context: er zijn een paar routes om je te kwalificeren voor de Wereldkampioenschappen. Eén manier is om een ​​ere-slot te krijgen dat bedoeld is voor atleten die meer dan 12 Ironman-races in hun carrière hebben voltooid, ongeacht hun ranglijst en plaatsingen in de races. Een andere manier is om geld in te zamelen voor een goed doel, waardoor je ook een kans krijgt om deel te nemen, op voorwaarde dat het ingezamelde bedrag en het goede doel waarvoor het is ingezameld, voldoen aan de richtlijnen die zijn opgesteld door de Ironman-instantie.

Hoewel er verschillende routes zijn om zich te kwalificeren, koos Raghul de zwaarste door in de top paar te eindigen in een internationale Ironman-competitie.

De atleet met zijn coach

De atleet met zijn coach | Fotocredit: speciale regeling

Pedaal vermogen

Vooral de afdalingen waren gevaarlijk voor fietsers met hoge zijwind en gladde natte wegen. Raghul zegt: “Mijn benen waren warm, maar niet het lichaam. Het vizier op mijn helm werd mistig. Door de harde wind was snel fietsen in mijn gebruikelijke tempo niet mogelijk, maar ik concentreerde me gewoon en trapte zo krachtig als ik kon.”

Raghul zegt: “De harde wind en regen maakten het erg moeilijk om te trappen en mijn onderrug en benen begonnen al vroeg in de race de spanning te voelen. Ik was echter vastbesloten om deze keer een goede prestatie neer te zetten, aangezien dit de race was die zou beslissen of ik me zou kwalificeren voor de jaarlijkse Ironman Wereldkampioenschappen die op 8 oktober 2022 in Kailua Kona, Hawaii, worden gehouden. ”

Ondanks het missen van een flesje water bij de laatste hulppost bij de 160 kilometer markering, wat betekende dat zijn volgende drankje pas na de fietstocht en twee kilometer in de marathonloop zou zijn, slaagde Raghul erin om het fietsgedeelte te voltooien met behulp van de zoutcapsules en gels. Hiermee en een stevige rugwind zette hij zijn beste timing neer voor de laatste 20 kilometer van het wielertraject.

Toen hij begon te rennen, zei Raghul dat hij zich goed voelde. “De overgang verliep soepel en ik begon in een snel tempo te rennen. Alles ging goed tot ik bij de vierde kilometer kramp kreeg. Dit kwam als een schok voor mij en ik kwam gewoon abrupt tot stilstand. Er gingen veel dingen door mijn hoofd. Ik vroeg mezelf af “is dit het einde van de race?”. Ik had een zoutcapsule, masseerde mijn krampen en begon na twee minuten te rennen. De volgende kilometers hield ik mijn focus. Ik was niet bereid om op te geven. Ik bleef maar rennen om het doel dat ik mezelf had gesteld bij te houden.” Ik zwaaide naar mijn coach Lucie Zelenkova die er was om me te steunen.”

Raghul hield een goed tempo aan tot halverwege toen hij zei dat zijn benen op slot zaten en hij tot stilstand moest komen. “Ik moest op een barricade leunen voor steun en het kostte me meer dan drie minuten om mezelf te verzamelen. In het verleden waren er veel momenten waarop ik mijn focus verloor rond dit deel van de race, maar deze keer was ik vastbesloten om zo snel mogelijk te rennen om de race te voltooien. ”

Raghul eindigde als 68e in een veld van 800 wat een verdienstelijke prestatie was, hoewel hij niet tevreden is met zijn timing. Zijn coach Lucie Zelenkova, die Tsjechië vertegenwoordigde op de Olympische Spelen van Athene in 2004 en voormalig winnaar is van Ironman Zuid-Afrika en Barcelona, ​​was echter tevreden en zei dat veel atleten ook werden uitgedaagd door de barre omstandigheden van die dag.

Kampioenschappen lonken

De dag na de race was Raghul aangenaam verrast toen hij een e-mail ontving van de Ironman-organisatie waarin stond dat hij zich had gekwalificeerd voor de jaarlijkse Wereldkampioenschappen. De kampioenschappen in Hawaï worden Raghuls negende Ironman in acht jaar.

Raghul, een professionele trainer voor langeafstandslopers, wielrenners en triatleten, heeft de afgelopen zeven jaar meer dan 400 atleten getraind en runt ook ‘RI Diet Fix’, een merk maaltijdsmoothies. Op dit moment traint hij voor Hawai. “Ik was extatisch toen ik de e-mail ontving. Vanaf het jaar 1978, het jaar waarin de Ironman-triatlon werd geboren, tot nu toe had niemand uit India zich ooit gekwalificeerd voor de Wereldkampioenschappen op grond van rangschikkingen”, zegt hij, eraan toevoegend: “Ik ga racen met het neusje van de zalm van triatleten in de meest prestigieuze Ironman-race ter wereld.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *