Kantoor in een container – The Hindu


Nieuwe manier om een ​​chique werkruimte te creëren. Een blik door Nandhini Sundar

Nieuwe manier om een ​​chique werkruimte te creëren. Een blik door Nandhini Sundar

Met COVID zijn de werkruimten zeker veranderd, zodat ze ook woningen omvatten met de online cultuur die in het verblijf komt. Terwijl het concept van thuiswerken, het bouwen van een thuiskantoor, het bereiken van een co-working-ruimte de geaccepteerde norm zijn geworden, hoe zit het met het creëren van een ruimte om te werken in een zeecontainer? Klinkt raar? Of roman en toch twijfelachtig? Misschien.

Maar dat is precies wat Architecten Arun Balan en Klinna van Balan & Nambisan Architecten creëerden toen ze werden benaderd om een ​​kantoor en belevingscentrum in een prefab betonfabriek te bedenken. Gezien de ruige industriële omgeving van de site, waren ze van mening dat de structuur die ze bedachten moest opvallen en toch de industriële taal van het domein moest behouden. Daarnaast was er ook een verwachting ingetoetst: om demontage te vergemakkelijken als dat nodig is en elders te verhuizen.

De regisseurshut

De directeurshut | Fotocredit: Archana Vikram

Het eerste instinct voor de architecten was om de vereisten aan te pakken, een ontwerp en structuur in perspectief te houden die duurzaam zijn, maar toch de conventionele normen van een gebouwde vorm tarten. Dit zette hen ertoe aan materialen te onderzoeken die recycling en herbestemming mogelijk zouden maken. Hun verkenning leidde ertoe dat ze gingen kijken naar het upcyclen van de afgedankte zeecontainers en een uniek kantoor en belevingscentrum bedachten.

Hoe de container wordt gevormd tot een kantoor met ook een plek om te ontspannen.

Hoe de container wordt gevormd tot een kantoor met ook een plek om te ontspannen. | Fotocredit: Archana Vikram

“Het ophalen van de zeecontainers zorgde er niet alleen voor dat ze niet werden gesloopt, maar het bespaarde ook op hulpbronnen zoals zand, grind, bakstenen, cement en water die normaal gesproken in de bouw gaan, naast het besparen van kostbare bouwtijd”, benadrukt Balan. “Het niet gebruiken van deze materialen in de bouw betekende ook een schonere site bij het creëren van dit kantoor”, voegt hij eraan toe.

Aanpasbaar en draagbaar

Volgens hem zijn de zeecontainers uitstekende flexibele aanpasbare ruimtes geworden die indien nodig draagbaar zijn en tegelijkertijd het groene quotiënt van upcycling binnenhalen. “De kortere bouwtijd blijkt een extra attractie te zijn om deze containers te upcyclen en opnieuw te gebruiken om onconventionele woonruimtes te creëren.”

Hoe het exotische kantoor eruit ziet.

Hoe het exotische kantoor eruit ziet. | Fotocredit: Archana Vikram

In overeenstemming met deze ontwerpbeslissing hebben Balan en zijn team vier gebruikte zeecontainers opgehaald en deze samen omgebouwd tot een compact kantoor van 1500 m² met een werkstation, een belevingscentrum, de eetkamer en een pantry, evenals een set toiletten als uitstapterras voor buiten.

Verklaring met kleur

Op een industriële locatie kan een gebruikte rustieke zeecontainer onderdeel worden van het landschap en onopgemerkt blijven. “We hebben de containers gekozen die passen bij de taal van de industriële ruimte, maar we wilden dat ze opvallen en een klinkend statement maken. De manier om dit te doen is door ze in vrolijke felle kleuren te schilderen. We kozen voor felrood, vrolijk geel, donker kobaltblauw om af te steken tegen het landschap”, zegt hij.

Gezien de containers die boven het maaiveld zijn neergestreken, vallen de felgekleurde structuren op, hun boeiende aanwezigheid trekt de bezoeker magnetisch aan om erin te stappen, te verkennen en te ervaren. Een vrijdragende trap met een grote beglazing accentueert verder het sculpturale element van de structuur, de visuele ervaring die weggaat van de alledaagse materiële component. Rondom de containers heersen meerdere open dekken om uit te stappen voor korte pauzes.

Meerdere niveaus

De metalen structuur is ontworpen over drie niveaus, het maaiveld herbergt het 800 m² grote marketing- en ervaringscentrum waar het uitkomt in een externe binnenplaats, compleet met een waterlichaam waar de bezoeker achterover kan leunen en een discussie kan aangaan. Op het eerste niveau bevindt zich een open dek dat ook dienst doet als discussieruimte. Het tweede niveau wordt geleverd met een lobby en de directeurscabine, samen met een uitstapbaar balkon.

Interessant is dat alle buitendekken op de drie niveaus in verschillende richtingen zijn geplaatst, zodat, afhankelijk van de zonbeweging gedurende de dag, de keuze van het juiste buitendek voor discussie kan worden vergemakkelijkt. De containers komen in een lineaire vorm en dit kan eentonig blijken te zijn. Om dit te doorbreken is er een tijdelijke ruimte in de vorm van een lichtstraat aangebracht tussen de directeurscabine en de lobby op de tweede verdieping. Gezien de grote openingen, zorgt een buitenterras naast het dakraam voor natuurlijke ventilatie en een overvloed aan natuurlijk licht om naar binnen te filteren.

De hitte aanpakken

Een nadeel van metaal is dat het warmte binnendringt, vooral in de zomermaanden. De ruimtes binnenin kunnen dan onbewoonbaar worden. Dit vraagt ​​om een ​​passende en adequate isolatie van de interieurs. Balan en zijn team hebben hier omheen gewerkt door de interieurs strategisch te ontwerpen rond een binnenplaats en een waterlichaam om koele, vochtige lucht binnen te laten en zowel hitte als droogte in het interieur te verminderen. “De grote ramen en openingen die uit de containers zijn gesneden, vormen een verdere aanvulling op deze ongehinderde stroom van koele vochtige lucht terwijl de warme lucht van binnenuit wordt afgevoerd”, voegt Balan toe.

Hoewel het ontwerp passieve koeling met zich meebrengt, heeft de structuur, die van metaal is, nog steeds isolatie nodig om warmtestraling naar het interieur te voorkomen. Balan en zijn team hebben dit voorkomen door de wanden en het plafond van de container te isoleren met nieuwe steenwol- en strandplaatpanelen. “Hierdoor zakte de omgevingstemperatuur met enkele stappen”, stelt Balan.

Roest voorkomen

Overigens was hitte niet de enige uitdaging, waarbij metaal ook gevoelig is voor roest als het oppervlak wordt blootgesteld aan regen. Het roesten werd omzeild door de blootgestelde serviceleidingen te plannen om regenwater effectief af te voeren en stagnatie te voorkomen.

Het interieur van een metalen structuur, tenzij vrolijk gemaakt zoals in de buitenkant, kan onaantrekkelijk blijken te zijn om te bewonen. Kortom, het interieur heeft dezelfde kleur en vrolijkheid nodig als het exterieur, om warmte in de sfeer te brengen. In overeenstemming hiermee bedekt kobaltblauw de muren en sluit het kunstig aan bij de leren stoelen en tapijten, zelfs als de zon door het dakraam en verticale openingen glijdt om vrolijk op te gaan in het groen. Het smalle interieur van de container is ook slim ontworpen om er overzichtelijk, energiek, nieuw en verfrissend uit te zien.

De structuur is de ontvanger van de IIID Design Excellence Award, naast de shortlist van ‘Arch Daily’ voor de Building of the Year Award in de categorie Small Office.

Leave a Reply

Your email address will not be published.