Opgroeien in Alaska bereidt je voor op alles


Tijdens de pandemie kwam de opvoeding van Leigh Newman in Alaska echt in een hogere versnelling. Op een gegeven moment trof ze voorbereidingen voor het geval er een totale sociale ineenstorting zou komen in NYC, waar ze nu woont.

‘Ik heb een huis op het platteland van Connecticut, dat is mijn nep-Alaska. Ik heb kippen. Als ik niet verbonden ben met de samenleving, kan ik vogels gaan schieten’, zegt ze lachend. “Ik had zes maanden voedsel, water, reddingsvesten en gatorade. Toen kocht ik een vlot. En ik dacht: ‘Iemand gaat met me vechten voor dit vlot.’ Ik was bereid om het van Carroll Gardens in het Gowanus-kanaal te lanceren. Ik zei tegen mijn kinderen: ‘Vertel niemand dat we dit vlot hebben.’”

Ze brengt hulde aan haar thuisstaat in haar verzameling korte verhalen, “Niemand komt er levend uit” (Scribner), een Kirkus-sterrenverzameling van verhalen over afgelegen wildernis, spoorwegkampen, gebroken huwelijken, buitenwijken van Alaska – en ja, elandenhonden, en dat is precies hoe ze klinken: hotdogs gemaakt van elanden. (Haar memoires uit 2013 over opgroeien in Alaska, “Nog steeds wijst naar het noorden” was een finalist voor de John Leonard Prize van de National Book Critic Circle.)

“Ik ben stoer”, erkent ze. “Ik ben opgegroeid met jagen op mijn eigen voedsel en vliegende vliegtuigen. Mijn vader behandelde me als een van de jongens. Ik had mijn eigen pistool. Je moet veel dingen weten te doen.” Het is nodig op een plek waar voorbereiding het verschil kan betekenen tussen leven en dood.

Opgroeien in Alaska heeft auteur Leigh Newman geleerd om voor zichzelf op te komen tegen de macht van moeder natuur.
Opgroeien in Alaska heeft auteur Leigh Newman geleerd om voor zichzelf op te komen tegen de macht van moeder natuur.
Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images

“Als spullen in brand vliegen, is er geen brandweer. Ik heb een vriend verloren aan een zwarte beer die ze tegenkwamen tijdens een wandeling. Die verhalen hoor je altijd. In Alaska kun je niet denken dat je meer macht hebt dan moeder natuur. Denken dat je het allemaal weet, is wanneer mensen sterven.’

Hoewel ze sinds 1993 af en toe in New York heeft gewoond – tien jaar als schrijver van reisverhalen, gedurende welke tijd ze vaak weg was – vestigde ze zich volledig in 2004, toen ze zwanger werd en naar Brooklyn verhuisde.

Hoewel de stad zeker een verandering is ten opzichte van haar thuisstaat, is het niet zo anders als je zou denken.

Auteur Leigh Newman
Auteur Leigh Newman
Nina Subin

“NYC en Alaska zijn beide overlevingsculturen”, zegt ze. “Mensen spreken duidelijk en zijn zich er tegelijkertijd van bewust dat iemand hen kan kwetsen als ze spreken te duidelijk. Mensen zijn heel open en welkom. [Alaska] is een grenscultuur en vol persoonlijkheid en excentriciteit – en in veel opzichten is New York dat ook.”

“Op tv zijn mensen uit Alaska vaak tandeloos en rijden ze over ijswegen”, zegt ze. “In werkelijkheid is de intelligentie van de meeste Alaskanen behoorlijk hoog. Veel mensen kwamen naar Alaska om het te maken; ze zijn erg ondernemend, misschien sociale buitenbeentjes. [In the book], Ik wilde een kant van Alaska laten zien die geen mensen laat zien die in Alaska in de bush, onder een zeildoek wonen, maar mensen die echt werk doen. Een accountant die ook een bushpiloot is. Advocaat zijn, maar in het weekend bergen beklimmen. Ik wilde de hechte banden van de gemeenschap laten zien. Ik heb het geschreven omdat ik het leuk vind.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *